Nízkoenergetická dieta je v podstatě jen strava nízká na sacharidy a tuky. Je to to, co vám zbyde, když jíte současně nízkosacharidovou i nízkotučnou stravu.
Nízkoenergetické diety mají největší obsah bílkovin a vlákniny, a obsahují méně sacharidů a tuku než standardní americká strava.
Běžný Američan konzumuje většinou dostatek bílkovin, musí se ale kvůli tomu výrazně přejídat sacharidy.
Prvním krokem k nízkoenergetické dietě je výběr vhodných potravin, a to konkrétně potravin s vyšším obsahem bílkovin nebo vlákniny.
Vyhýbejte se zpracovaným sacharidům jako je cukr a mouka. Vyhýbejte se zpracovaným tukům jako jsou oleje a máslo.
Jakýkoliv druh bezškrobové zeleniny, která roste nad zemí, je skvělý pro nízkoenergetickou dietu.
Jakákoliv kvalitní živočišná potravina z řádně chovaného zvířete je také vhodnou součástí nízkoenergetické diety. Čím libovější, tím lepší.
Pokud byste měli graficky znázornit gramy bílkovin a vlákniny v potravě, nízkoenergetická dieta by měla více gramů bílkovin a vlákniny ve srovnání se sacharidy a tuky, jak je zobrazeno na vektorovém grafu níže.
Cílem nízkoenergetické diety je vyhnout se zpracovaným sacharidům a tukům, a zejména vysokokalorickým potravinám kombinující sacharidy a tuky.